Fedt nok!

peanutbutterbananmad

Det om fedt er en yderst alvorlig sag og det er sindssyg vigtigt at du forstår det. Der er fedtstoffer, der helbreder, og der er fedtstoffer, som dræber.

Fedt er ikke bare fedt.

Jeg har selv været forvirret omkring hvilke fedtstoffer der egentlig er bedst at bruge. Her en vejledning til dig, glem alt du tidligere har læst og forhold dig til nyeste forskning og sund fornuft. For fedt er vigtigt for dig, du kan ikke optage vitaminer hvis du ikke får fedt og hvor mærkeligt det end lyder er det aller vigtigst hvis du skal tabe dig.

Der findes to typer fedt, de mættede og de umættede fedtsyre:

Mættede fedtsyre: Kommer primært fra dyr, altså kød og mælkeprodukter men findes også i planteriet som f.eks kokosolie Du har brug for mættet fedt men ikke i store mængder men steg gerne i smør eller kokosolie. Hvis du spiser økologisk kød skal du heller ikke være bange for at spise fedtkanten. Mættet fedt hører til i vores kost og det har den altid gjort. Brug gerne smør, rigtig økologisk smør og aldrig blandingsprodukter som f.eks kærgården.

Umættede fedtsyre: Kommer primært fra planteriget f.eks oliven(olie), nødder, mandler, avokadoer. Det er de virkelig sunde fedtsyre. Når du køber olier skal de altid være koldpressede og helst økologiske

De essentielle fedtsyrer: Disse fedtsyre kan kroppen ikke selv danne, så det er ekstremt vigtige at tilføre gennem kosten eller som kosttilskud. Vi skal helst have lige meget af omega 3 og 6 eller gerne mest af omega 3, men for de fleste mennesker er det lige omvendt, så prøv at spise mest omega 3.

Omega-3: . Omega 3 finder du i fede fisk, valnødder, hørfrø, bladgrønt. Jeg synes det kan være svært at få nok via kosten så i min familie tager vi hver dag et fiskeolietilskud. I oliven og rapsolier er der et højt indhold af omega 3, så brug endelig dem.

Omega-6: skal vi passe lidt på med det findes i det meste fedt men i nogen olier er der alt for meget og dem bør du holde dig fra, det er solsikke og vindruekerneolie. Majs og tidselolie er heller ikke helt godt.

Steg eller kog aldrig de essentielle fedtsyrer eller olie, disse olier er yderst følsomme overfor varme, og at de derfor kan udvikle sig til giftige og farlige transfedtsyrer. Brug derfor hellere smør, eller  kokosolie, som langt bedre tåler højere temperaturer.

Transfedtsyrer:
Det er den type fedt som dræber og som der intet som helst positivt er at sige om. Det er ikke et naturligt fedtstof og derfor der optræder det i industrielt fremstillede, moderne madvarer.