Kroppen efter fødslen

228874_2366708886771_2244549_n

Selvom baby fylder 98% af ens liv efter den er kommet til verden, er det dog alligevel ikke usædvanligt, at vi kvinder spekulere lidt over, hvordan vores krop vil se ud efter fødslen. For vi har jo læst det utallige steder, den kommer aldrig mere til at se ud, som det gjorde inden. Dette er som udgangspunkt også rigtigt, men der er ingen som siger at forandringen er til det dårligere. Der findes masser af piger, som efter en fødsel, får et mere afslappet og naturligt forhold til deres krop. De får en anden respekt for den, efter at have oplevet hvilke uanede kræfter den besidder under en fødsel, ved mælkeproduktionen o.s.v.

Hvad sker der med kroppen efter fødslen
Efterveer, barselsflåd og forstoppelse, som følger efter fødslen er dog ikke altid den rene barneleg . Det tager mellem seks og otte uger omtrent for underlivet og livmoderen at heles, samt for livmoderen at trække sig sammen til normal størrelse med det samme efter at barnet har forladt livmoderen, begynder den at trække sig sammen. Fra at have været på størrelse med en melon skal den tilbage til sin normale størrelse – som en lille pære. Amningen hjælper til at trække livmoderen sammen.
Hvis du er blevet syet, er det normalt at have ondt i underlivet i nogle dage bækkenbundsøvelser reducerer hævelsen og øger blodcirkulationen, også ved evt. hæmorider, så knib. Lidt knust is i et viskestykke, som man trykker mod såret, kan lindre smerten og ubehaget. Sid altid på en blød pude.

Hvornår bliver kroppen sig selv igen?
Hvor hurtigt din krop bliver normal igen afhænger af flere forskellige faktorer, herunder din fysiske tilstand før og under graviditeten, komplikationer under graviditet og fødsel og hvor god du er til at passe på dig selv efter fødslen. Hvis du har haft et normalt forløb, kan du i grove træk regne med dette:

Livmoderen: har sin normale størrelse efter 6-8 uger

Barselsudflåd: stopper mellem 4-6 uger

Sex. Vil føles som før efter ca. 6 uger

Hvis du er blevet syet: tager ca. 6-8 uger før det er fuldstændig groet sammen

Barselsflåd
Fra såret i livmodervæggen, hvor moderkagen sad fast, vil der igennem de næste tre til fire uger komme en sårvæske, som kaldes barselsflåd. Den første dag og op til en uge efter fødslen er barselsflåddet blandet med blod, men senere bliver det til et brunligt udflåd. Vær opmærksom på, at mængden kan øge ved for store anstrengelser, så pas på ikke at løfte for meget! I den tid, hvor man har barselsflåd er man særlig modtagelig for infektioner og skal derfor ikke gå i badekar eller bade i havet eller i svømmehal.

Efterveer
Efterveer føles som en mildere udgave at de veer du oplevede under fødslen.
Efterveerne er ofte kraftigere hos mødre, som har født flere børn end hos førstegangsfødende. Du kan evt. bede sygeplejersken/jordemoderen om noget smertestillende, nogen gange er det nok med en varmepude. På nogle barselsafsnit kan man også få akupunktur mod efterveerne.

Få styr på maven
At gå på toilettet efter fødslen kan føles rent ud sagt umuligt. Især de første par gange. Når man trykker, kan det føles, som om ”det hele falder ud”. Prøv at holde ”imod” ved at holde et rent bind mod såret. At skylle vand mod underlivet samtidigt kan også hjælpe mod ubehaget.

At få styr på maven efter fødslen skal prioriteres højt. Det er derfor godt, hvis en anden kan kigge efter barnet, så du har god tid og ikke behøver stresse, når du er på toilettet.

Begynd træningen
Ja, man er inderligt træt af sit ventetøj, og det kan være en mindre spændende overraskelse, at det efter fødslen stadig er det eneste man kan komme i. Det kan desuden være svært at få tid til at træne, når man også først skal have amningen og hverdagen til at fungere.

Det er en dårlig idé at begynde at motionere, inden underlivet er helet. I den første tid er gåture med barnevognen tilpas træning og også en god måde at forbrænde overskuddet. Spørg lægen til kontrollen, om det er i orden at begynde at træne.

Det tager ca. to måneder at hele, så er stingene forsvundne, hævelsen er taget af, og livmoderen har fået sin normale størrelse igen. Tal altid med din læge eller gynækolog, hvis du føler dig nervøs.

Sex
Hvornår kan man dyrke sex igen? Det er sjældent det, man længes mest efter, når man lige har født. Mange venter, til de har været til kontrol hos lægen. Men faktisk er den eneste ”regel”, at man skal vente, så længe man har barselsflåd og dermed er særligt udsat for infektioner.

Ved første konsultation hos lægen efter fødslen tjekker lægen, at du er helet op, og at livmoderen har trukket sig sammen. Men han eller hun tjekker også, at du kniber rigtigt med de rigtige muskler.

Og knibeøvelserne er utroligt vigtige. Ved at træne sin bækkenbund efter graviditeten hjælper man kroppen tilbage til formen, og samtidig forebygger man inkontinensproblemer.

De allerfleste oplever, at det er svært at holde tæt efter fødslen, når de nyser, hoster eller løber. Musklerne i bækkenbunden er hævede og trætte efter at have båret graviditeten. Problemerne plejer at løse sig, når hævelsen er væk, men musklerne skal trænes op igen, og det kan man kun gøre ved knibeøvelser. (kilde libero)

Det er en udfordring at være nybagte forældre. Det stiller store krav til jeres psykiske og fysiske kræfter. De fleste spædbørnsforældre er utrolig trætte. Det er naturligt og behøver ikke at være et problem.

Men omvæltningerne og trætheden kan også tære på parforholdet. I kan ikke længere koncentrere jer om hinanden. I bliver måske nemt irriterede. Og der er måske ikke noget overskud til at få gang i sexlivet igen.

Det er et problem for mange par, der får børn.

Det er meget forskelligt fra par til par, hvor længe der går, inden de genoptager deres sex liv. Hvis det har været en hård fødsel, så kan kvinden have en angst for at blive gravid igen samtidig med, at hun frygter smerterne ved et samleje.

Det er derfor helt normalt, at kvindens sex lyst er ret lille efter fødslen. Den nære kontakt, moderen skaber til sit lille nyfødte barn, er ofte nok til at tilfredsstille hendes behov for ømhed og nærhed. I hvert fald i den første periode efter fødslen. Mandens lyst til sex vil som regel ikke være forandret, og her er det vigtigt, at I viser hinanden forståelse og tålmodighed. Sørg for at snakke om, hvad det er, som sker med jer, så I ikke pludselig en dag oplever, at I er gledet helt fra hinanden. Husk at kys, kram og kærlige ord er ekstra vigtige for at vise hinanden, at I stadig elsker hinanden, selvom I ikke dyrker sex.

Når I får mod på at genoptage jeres sexliv efter fødslen, så er det vigtigt, at kvinden får lov at bestemme farten. Vælg nogle stillinger, hvor kvinden selv kan afgøre, hvor dybt manden kan trænge ind i hende. På den måde undgår I situationer, hvor kvinden kan opleve pludselige smerter under samlejet. Husk også på, at der ikke er noget galt i, at det tager flere måneder at genoprette jeres balance i seksuallivet. Og vær opmærksom på, at ikke alle ting er som de plejer at være i starten, så I skal tage nogle forholdsregler.

Nedsat fugtighed i kvindens skede
I forbindelse med graviditeten og fødslen sker der nogle hormon forandringer hos kvinden, både i kroppen men også i kønsdelene. Det medfører blandt andet, at skeden i de første måneder efter fødslen har et nedsat fugtniveau. Hos nogle kvinder kan det endda vare i hele ammeperioden, og det er altså ikke et tegn på manglende sexuallyst fra kvindens side. Hvis I vil dyrke sex i den periode, hvor skeden mangler fugt, så anbefales det, at I benytter glide creme.

Nogle par genoptager det seksuelle samliv kort tid efter fødslen. Andre har ikke noget sexliv i et halvt til et helt år efter fødslen. Det behøver selvfølgelig ikke at være noget problem, hvis I er enige. Men er I uenige, kan det være en stor belastning for parforholdet.

Søvnmangel

Træthed er en væsentlig grund til, at et par kan miste lysten til sex. Det er vigtigt, at I taler om problemet. Og husk, at manglende lyst til sex ikke er det samme som manglende lyst til kærlighed, fællesskab og nærhed. Måske kan I få hjælp til nogle praktiske ting, så I får mere overskud til hinanden? Tal for eksempel med sundhedsplejersken om problemet. Hun kan måske vejlede jer.
Ubehag eller smerte ved samleje

Mange kvinder har nedsat fugtighed i skeden i de første måneder efter fødslen. Det er ikke et udtryk for, at hun ikke har lyst til sex. Det skyldes hormonforandringer i kroppen. Nogle kvinder oplever tørhed i skeden i al den tid, de ammer. Det kan hjælpe at bruge glidecreme, hvis du er tør.

Hvis du er blevet syet efter et klip eller en rift ved fødslen, er såret som regel lægt efter 10-12 dage. Alligevel føler nogle kvinder smerter eller ubehag i længere tid. Det kan være fordi, de er bange og derfor spænder i musklerne omkring skeden. Men det kan også være ømhed ved syningen. Hvis smerten ikke forsvinder af sig selv, bør du gå til læge. Der er ingen grund til at lide stilhed.

Nogle kvinder småbløder længe – måske op til 6-8 uger efter fødslen. Blødningen behøver ikke at forhindre jer i at have samleje.

Kvindens skede slutter måske ikke så tæt om penis som før fødslen. Genoptræning af musklerne i bækkenbunden kan fjerne det problem.

Nogle par er meget generet af ”luft” i skeden ved samleje. Det forsvinder også efterhånden, som bækkenbunden bliver genoptrænet.
Sex i ammeperioden

Det generer nogle kvinder, at mælken kan løbe under samleje. Når amningen er godt i gang, vil mælken løbe mindre. Men mælken løber næsten altid under orgasme. I starten af ammeperioden kan brystvorterne også være ømme. Og nogle kvinder bryder sig slet ikke om at blive rørt på brysterne, mens de ammer.
Der er også kvinder, som faktisk får lyst til sex, når de ammer. Det skammer nogle sig over. Men det er der ingen grund til. Det er en almindelig følelse.

Prævention

Amning beskytter ikke mod graviditet. Hvis du ikke ønsker at blive gravid igen lige med det samme, skal I huske at bruge prævention. Det er en god ide at bruge kondom i denne periode.

Lægeundersøgelse

Kvinden får tilbudt en gynækologisk undersøgelse to måneder efter fødslen. Her undersøger lægen kvindens underliv. Det er også en god idé at tale med lægen om prævention.

Vil I vide mere?

Gå på biblioteket, hvis I vil vide mere om seksualitet efter fødsel. Her kan I blandt andet finde disse bøger:
Andersen, Helle (red.): ”Aschehougs store babybog 0-3 år,” Aschehoug 2001
Bakhøj, Susanne (et al.): ”Kvinde kend din krop”, Tiderne Skifter 2001
Madsen, Svend Aage; Munck, Hanne & Tolstrup, Marianne: ”Fædre og fødsler”, Frydenlund 1999
Godtved, Helle: ”Bækkenbund og seksualitet”, Munksgaard 1998
Godtved, Helle & Inge: ”Bækkenbundens genoptræning”, Munksgaard 2001
Mosbæk, Charlotte: ”Det nyfødte barn – de nye forældre: om fødslens psykologi”, Hans Reitzel 1996

Helle, Janne: ”Bevidsthed i parforholdet”, Gyldendal 2002

Flad mave igen

Hvor let det er at få sin flade mave igen er desværre så individuelt fra kvinde til kvinde, da det afhænger af mange forskellige faktorer. F.eks.
Hvor mange kilo tog den gravide på og hvor hurtigt tabte hun dem igen?Fødte hun normalt eller blev barnet taget ved kejsersnit? osv

Livmoderen plejer at have nået den normale størrelse – som en pære på ca. 70-100 gram – 8 uger efter kvinden har født, og det er bl.a. det ens egen læge undersøger når man møder op til 8. ugers undersøgelsen efter barnet er kommet til verden.

Det er desværre kun tiden der kan vise hvor lang tid der evt. kommer til at gå for dig, før maven atter har den samme størrelse. Jeg tror ikke engang der er lavet statistikker over det.

Derudover kan din krop godt ændre form efter en graviditet/fødsel, som den aldrig helt bliver den samme, men igen kommer det også an på mange ting.

Oppustet mave:

Heldigvis kan langt de fleste slippe af med den oppustede mave ved at spise de rigtige ting, og ikke mindst undlade at spise visse ting.

Årsagerne til den oppustede mave er mangfoldige. Nutidens stressede livsførelse med uregelmæssige måltider og kost, der ikke indeholder tilstrækkeligt med fibre, er nok de væsentligste. Andre årsager er, at du sluger for meget luft samtidig med, at du synker spyt, mad eller drikke. Tyggegummi kan give de samme gener.

Du kan selv gøre meget for at undgå maveproblemer. Det vigtigste er at spise en sund og fiberrig kost, så tarmsystemet har noget at arbejde med. Sørg desuden for at sprede maden ud over mindst tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider. Prøver du at spare på kalorierne er det vigtigt at du ikke gør det ved at springe måltider over, men ved at spise hyppige, små måltider. Decideret diæt burde ikke være nødvendig for at få bugt med den oppustede mave, men hvis enkelte ting, som for eksempel tobak, kaffe, alkohol samt krydret eller røget mad, næsten altid fører til maveirritation, er det selvfølgelig en god ide at begrænse indtaget af disse til et minimum.

Ofte er det en specifik overfølsomhed over for visse fødevarer der ligger bag problemet. Udfordringen ligger i at finde ud af, hvilken mad, der skaber problemet. Vær opmærksom på at du ikke nødvendigvis bliver helbredt fra den ene dag til den anden. Du kommer nok til at eksperimentere en del med små kostjusteringer før det hele er optimalt, og det kræver både tid, tålmodighed og motivation.
Sug maven ind

Når man suger maven ind sker der en slags sammensnøring af musklerne der støtter rygsøjlen – og de selv samme muskler er dem der gør din mave flot og flad, når de er trænet rigtigt. Maveøvelser der laves uden at man suger maven ind, er spild af tid, hvis målet er en flot, flad og mave med velfungerende muskler. For at aktivere de dybeste af mavens muskler, specielt når du ligger og træner på gulvet, skal maven suges ind. Maven skal suges ind i alle øvelser inden øvelsen går i gang og spændingen skal opretholdes gennem hele øvelsen.

Lær at suge maven ind

Lig på ryggen med benene strakte.

Placer hænderne under ryggen, hvor den svajer naturligt over gulvet. Kvinder kan som regel flette fingrene under ryggen, hvor mænd som regel kun lige kan nå fingerspidserne. Dette skyldes, at mænd ofte har en mere udviklet muskulatur omkring rygsøjlen, og den fylder, så lændesvajet ikke ser så udtalt ud. Samtidig har mænd generelt et mindre svaj i lænderyggen end kvinder.

Saml benene og tjek at nakken ligger i naturlig stilling (næsen lige op i luften).

Sug navlen ind mod rygsøjlen ved at tænke på at gøre maven så flad som muligt UDEN at der kommer mere vægt på hænderne, der ligger under lænden

For at træne maven flad skal den suges ind, når du laver øvelserne. Når man suger maven ind, sker der nemlig en slags sammensnøring af den tværgående mavemuskel, som er den inderste af mavens muskler. Det er den samme muskel, der gør din mave flot og flad, når den er trænet rigtigt. Maveøvelser uden at suge maven ind er ligefrem spild af tid.

Forudsætningen for at træne de dybestliggende af mavens muskler, specielt når du træner liggende på gulvet, er altså at suge maven ind. Maven skal suges ind, inden øvelsen går i gang, og det gælder om at opretholde spændingen gennem hele øvelsen.