Infertilitet

 

Den første og mest tydelige tegn på infertilitet er naturligvis den manglende evne til at opnå graviditet. Ofte har I ingen andre tegn eller symptomer på barnløshed . Måske har du aldrig skænket det en tanke før nu hvor du pludselig må erkende at det af uforklarlige grunde ikke lige vil lykkes at blive gravid.

Hvad skal du gøre, hvis du har mistanke om kan der kan være noget som hæmmer dig i en graviditet? Hvilke tegn og symptomer er der på barnløshed? Hvad er årsagerne til infertilitet? Læs videre her;

Symptomer på barnløshed

Mange par som oplever ikke at kunne blive gravide har ikke tydelige tegn på barnløshed. Andre har måske vist i mange år at der muligvis ville opstå et fertilitetsproblem engang i fremtiden . Ca. 90% af alle par vil opnå graviditet inden for de første 12 måneder med ubeskyttet samleje. De fleste af de resterende 10% vil også få børn, enten naturligt eller ved lægehjælp.

Hvis du har mistanke om infertilitet, har du måske nogle af følgende symptomer:
Uregelmæssig menstruationscyklus
Fraværende menstruation (amenorré)
Kort (mindre end 21 dage)
Lang (mere end 35 dage)
Kraftig eller lang menstruations tid
Dysmenoré (smertefuld menstruation)
Kort menstruation tid
Meget bleg menstruation
Klumpet eller meget mørk lilla / sort menstruation
Midt-cyklus blødninger

Hormonel ubalance

Uregelmæssig menstruationscyklus kan være et tegn på hormonel ubalance, eller andre mere alvorlige fertilitetsproblemer problemer. Hvis nogen af disse hormoner ikke er på de helt rigtige niveauer, kan menstruationscyklusen godt blive bliver uregelmæssig. Hormonel ubalance kan forårsage en række andre sundhedsrelaterede problemer, der kan påvirke livskvaliteten. For eksempel tyndt hår, hjertebanken, nedsat sexlyst, depression, mv.
Følgende hormoners niveauer er afgørende for en sund fertilitet:

Progesteron
Østrogen
Follikelstimulerende hormon (FSH)
Luteiniserende hormon (LH)
Androgener for eksempel DHEA, testosteron
Thyreoideahormoner
Prolaktin

Over 35 år

kvinder over 35 kan oplever som regel at være mindre fertile. Den gennemsnitlige 30-årige kvinde har ca. 20% chance for at blive gravid i løbet af en cyklus, men ved 40 års alderen er chancen faldet til kun ca. 5% chance for naturligt graviditet i løbet af en cyklus. Hvis du er over 35 år, og du har forsøgt i 6 måneder eller mere uden held, er det tid til at se en læge.

Diagnostiseret fertilitets problemer;
Endometriose
PCOS
fibromer i livmoderen
Cyster på æggestokkene
STD ’s
Tilbagevendende aborter (mere end 3)
Adenomyosis
Blokerede æggelederne
Bækkensmerter inflammatorisk sygdom (PID)
Tegn på infertilitet hos mænd

Vi er tilbøjelige til at tro, at hvis et par ikke bliver gravide skal der være et problem med den kvindelige partner. I virkeligheden kan problemet lige så vel være hos den mandlige partner eller måske hos begge parter. Derfor er det altid en god ide at begge parter bliver undersøgt.

Mænd har en tendens til ikke at have så mange påviselige tegn eller symptomer på barnløshed, det er nok mest fordi de ikke har en månedlig menstruationscyklus. Det kan være lidt mere omfattende at finde problemet hos manden bortset fra at teste sæden naturligvis. En sædtal test er nem at foretage, og det vil altid være det første skridt i at fastslå, om der kan være tale om mandlig infertilitet . En komplet sædanalyse udføres af din læge og vil vise følgende:

Hormonel ubalance hos mænd

Den kan være gal med hormonbalancen også hos mænd. Hormonel ubalance hos mænd handler om de to hormoner testosteron og østrogen. Andre sundhedsrelaterede problemer så som dårlig kost og usund livsstil kan også bidrage til hormonelubalance hos mænd.
Dårlig kost og livsstil er den mest almindelige årsag til hormonel ubalance og lav sædkvalitet.. Almindelige tegn på hormonel ubalance hos mænd er nedsat sexlyst, abnorm hårvækst og problemer med potensen.

Erektil dysfunktion er manglende evne til at opretholde en erektion under seksuel ophidselse eller aktivitet. Hvis erektionen ikke kan opretholdes, kan ejakulationen (udløsningen) ikke finde sted, hvilket jo er temmelig skidt når graviditet ønskes. Der er en række årsager til at dette kan forekomme, som du kan se her længere nede på siden. Men hvis problemet har varer over en længere periode, er det tid til at se lægen.

De mest almindelige hormoner som kan være i ubalance hos mænd er:
Testosteron
DHEA
Prolaktin
Østrogen

Symptomer på hormonel ubalance hos mænd;

Udløsningsproblemer
Lav sædkvalitet (oligospermi)
Unormal sæd form (teratozoospermia)
Unormal eller dårlig sæd bevægelser (asthenozoospermia)
Immobile sædceller (necrozoospermia) når sædcellerne ikke bevæger sig overhovedet, sædcellerne kan være døde, delvist eller i live, men bevæger sig ikke.
Unormal sædproduktionen
Erektil dysfunktion (kan ikke opretholde erektionen)
Sterilisation omvending (en sterilisation som er fortrudt)-Op til 70% af mænd med vasektomi udvikler antistoffer mod sæd.
Fysiske eller strukturelle abnormiteter såsom nedsunkne testikler.
Andre sundhedsrelaterede problemer som kan medføre hormonel ubalance;

Thyroidea problemer (stofskifteproblemer)
Meget lav legemsvægt
Fedme
Diabetes
Autoimmun sygdom
Kræft (kemoterapi og strålebehandling kan forårsage for tidlig ovariesvigt eller lav sædkvalitet)
Skader på de reproduktive organer.
Rygning
Alkoholisme
Narkotikamisbrug
Hypertension (forhøjet blodtryk)
Lang tids brug af medicin
Kraftig eksponering af stråling eller anden miljøforurening

secondary-infertilitymm