Termin, uge for uge

IMG_0131

Velkommen til vores store uge for uge guide

Terminsdato = beregnet fødselstidspunkt

For at regne din terminsdag ud, skal du finde frem til den første blødningsdag i din sidste menstruation. Fra denne dag regner man med at der går 38 til 42 uger inden barnet skal fødes. Det er de færreste som føder præcis på deres terminsdato netop fordi at de færreste som ved lige nøjagtig hvilken dag de er blevet befrugtet. Det er derfor helt almindeligt at børn fødes op til tre uger før eller to uger efter det beregnede tidspunkt. Det med hvilken uge man er i kan ofte være lidt forvirrende. Læger regner som regel i hele uger. Det vil sige at hvis du er i 22. uge, har du været gravid i 21 fulde uger.

Fødselstidspunktet beregnes

Graviditeten begynder hos de fleste kvinder et par uger efter den sidste menstruations første dag. Den første blødningsdag i den sidste normale menstrua­tion bruges som udgangspunkt for beregningen. Ud fra den dato kan man regne sig frem til det tidspunkt, hvor fødslen kan forventes. Alle kvinder er ikke gravide lige længe. Datoen er kun en cirka-beregning. Selvfølgelig kan fødslen finde sted netop på den beregnede dato, men det er ganske almindeligt at føde på ethvert tidspunkt mellem tre uger før og to uger efter terminsdatoen.

280 dage = 40 uger

Fra sidste menstruations første dag og til fødslen går der ca. 280 dage. De 280 dage opdeles i 40 uger. Gra­viditetens varighed regnes i uger. Den første uge reg­nes fra den sidste menstruations første dag. Denne be­regning kan virke besynderlig, fordi man starter med at tælle ugerne, inden graviditeten reelt er begyndt. Årsagen er, at sidste menstruations første dag næsten altid kendes med sikkerhed, i modsætning til datoen for befrugtningen.(SST)

Her kan du se hvilket trimester du er i

Første trimester
Befrugtning | Implantation | 4 uger | 5 uger
6 uger | 7 uger | 8 uger | 9 uger
10 uger | 11 uger | 12 uger | 13 uger

Andet trimester
14 uger | 15 uger | 16 uger | 17 uger
18 uger | 19 uger | 20 uger | 21 uger
22 uger | 23 uger | 24 uger | 25 uger
26 uger | 27 uger

Tredje trimester
28 uger | 29 uger | 30 uger | 31 uger
32 uger | 33 uger | 34 uger | 35 uger
36 uger | 37 uger | 38 uger | 39 uger
40 uger | 41 uger

 

Graviditet Uge for uge

uge 3

På dette tidspunkt aner du slet ikke at din krop har gang i noget stort, som vil forandre dit liv for altid. allerede 2 timer efter du har været i seng med din mand er sædcellen 17-18 cm op imod ægget. Cirka 30 timer efter samlejet begynder den første celledeling.

5 til 6 dage senere sætter det befrugtede æg sig fast i livmoderen og begynder at vokse.

Alt dette sker uden du ved noget om det, du kan ingen ting mærke og har ingen graviditetssymptomer endnu, men bare vent….

Hvis du ikke allerede er startet på folsyre skal du starte nu. Du skal have 400 mikrogram dagligt.

uge 4

Ægget er nu vokset helt ind i livmoderslimhinden, der dækker ægget. Ægget er cirka 0,2 mm i diameter. Moderkagen er også dannet. Fostervandet begynder at blive dannet og to fosterhinder beskytter fosteret. Fosteret begynder at modtage ilt og næring gennem moderkagen. Også gennem moderkagen fjernes affaldsstofferne. Anlægget til rygraden dannes.

Du ved det stadig ikke.

De første tegn

Udebleven menstruation, ømme bryster, prikkende fornemmelse i brystvorterne, hyppig vandladning, morgenkvalme og en usædvanlig træthed er hos man­ge kvinder de første tegn på graviditeten. Mod morgenkvalme kan det sommetider hjælpe at spise eller drikke lidt, før du står op (fx brød, knæk­brød, te eller æble). Morgentravlhed kan gøre kvalmen værre. Trætheden kræver søvn. De ømme bryster kan hos nogle afhjælpes delvist af en støttende, ikke for stram bh. Ømheden i brysterne plejer at aftage inden for de første par måneder.

Hvis du ikke allerede er startet på folsyre skal du starte nu. Du skal have 400 mikrogram dagligt

uge 5

Størrelsen på fosteret er nu cirka 2 mm. Rygmarven er nu ved at lukkes. De første blodceller og blodkar dannes. Et rørformet hjerte er nu dannet og vil begynde at slå. Anlæggene til arme og ben dannes. Hovedet vokser hurtigt i den kommende tid for at få plads til hjernen.

 

uge 6

Fosterets størrelse er nu 3-5 mm. Nu starter dannelsen af fosterets organer for alvor. Mave, lunger, lever, milt bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel. Tarmsystemet er under udvikling med en fortarm, midtertarm og en bagtarm. Navlesnoren dannes. Kredsløbs-systemet dannes. Hjertet slår med et kammer. Der dannes en skillevæg i hjertet. Underkæbe og stemmebånd begynder at tage form. Mundåbningen er skabt. Det indre øre dannes.

 

uge 7

Fosteret er nu 5-8 mm. Udviklingen af lemmerne fortsætter. Håndled og fingre dannes. Hænder og fødder kan skelnes. Benene opdeles i lår, læg og fod. Øjnene ses nu som fordybninger på hver side af fosterets hoved. Fortarmen begynder at udvikle sig til maven.

Hvis du ikke allerede er startet på folsyre skal du starte nu. Du skal have 400 mikrogram dagligt

uge 8

Fosteret er nu 10-15 mm. Hjertet er nu fuldt udviklet og slår 140-150 slag i minuttet. Fingre og tæer kan tydeligt ses. Ansigtet udvikles og øjne og næse kommer til syne. Øjenlåg kan ses. Overlæben er skabt.

Den første graviditetstid er hos en del kvinder præget af ubehag. Positive billeder af runde maver og nyfødte børn er ellers, hvad man tit forbinder med tanken om graviditet. Den første tids ubehag og de positive billeder passer ikke sammen. For nogle kvinder er oplevelsen anderledes, end de havde forventet.

For andre kvinder er den første tid fuld af glæde over at bære på et nyt liv. Det kan være dejligt at have en hemmelighed, der er så stor, men som ingen endnu kan se.

uge 9

Fosteret måler nu cirka 2 cm og vejer cirka ét gram. Fødderne er 2 mm lange. Halsen tager form. Musklerne i kroppen er ligeledes ved at forme sig Kæberne er færdig udviklede. Mundhule og næse forenes Øre og næse kan nu tydeligt ses. Nervesystemet er udviklet. De indre kønsorganer er dannet.

uge 10

Fosteret er cirka 3 cm og har fordoblet sin lille vægt til 2 gram. Tungen er ved at udvikle smagsløg. Mælketænderne kan skimtes. De ydre kønsorganer kan skimtes. På drenge producerer testiklerne hormonet testosteron.

Nu skal du begynde at spise 40-50 mg jern dagligt.

uge 11

Fosteret er nu cirka 4,5 cm langt. Hovedet er nu blevet rundere, men er stort i forhold til kroppen. Øjenlågene er tydelige. Alle barnets vigtige organer er nu skabt, nu skal det vokse og videreudvikle sig.

Scanning af en tvillingegraviditet

uge 12

Fosteret er nu cirka 6 cm. Vægt cirka 28 gram. Fødderne er knapt 1 cm lange. Barnet bevæger sig rundt i det varme fostervand – bøjer arme og ben. Nu ligner fosteret tydeligt et lille barn. Bugspytkirtlen fungerer og producerer insulin. Kroppen er dækket af fint hår.

Graviditet opleves forskelligt fra kvinde til kvinde. Fornemmelserne af, hvordan du har det bedst, er vig­tige. Lydhørhed over for kroppens signaler hjælper til at finde ud af, hvordan du får det bedre. Efterhånden svinder kvalmen og trætheden. Det plejer at ske om­kring uge 12. Maven begynder at runde lidt.

uge 13

Barnet måler cirka 8 cm og vejer cirka 37 gram. Fosterets skelet fortsætter med at producere knoglevæv og knogledele. Benvæv skabes og fosterets ribben kan ses. Næse og hage er tydelige. Bevægelserne kan registreres. Barnet kan åbne og lukke munden. Barnet kan sutte på fingeren. Man kan tydeligt skelne de ydre kønsorganer.

uge 14

Barnet måler 9 cm, og vejer cirka 45 gram Øjnene kommer langsomt til at ligge foran på ansigtet. Kinderne er synlige. Næsen er mere markant. Det første hår kommer til syne. Ørerne er placeret rigtigt og har fået den form ører skal have. Nyrerne danner urin. På pigebørn bevæger æggestokkene sig nu ned i bækkenet.

uge 15

Dit barn er nu over 10 cm og vejer næsten 60 gram. Armene kan bevæges og hænderne knyttes.

uge 16

Barnet måler 11,6 cm og vejer knapt 110 gram. Specielt flergangsfødende kan mærks liv, små blop. Fingernegle er nu dannet. Barnet kan rynke panden, dreje øjnene og synke.

uge 17

Barnet er 12 cm i sædehøjde (fra hoved til hale). Fosteret kan høre lyde. Hovedet er cirka 4 centimeter i diameter og fødderne er cirka 2 cm lange. Der dannes et varme-regulerende fedtlag på overfladen af fosteret.

Nogle flere gangs fødende kan allerede nu mærke liv.

uge 18

Det ufødte barn er nu 14 cm i sædehøjde, men næsten 30 cm fra fødder til hoved, hvis det kunne strække sig helt ud. Nethinden i øjet er nu lysfølsom. Den første meconium – afføring – begynder at opsamles i tarmen.

uge 19

Barnet måler cirka 15 cm og vejer knapt 250 gram. Huden danner nu et beskyttende lag af fosterfedt -vernix caseosa.

uge 20

Hurra og tillykke, du er nu halvvejs i din graviditet. Mange kvinder føler at “nu går det bare stærkt”

Måske er du begyndt at mærke liv?

Barnet måler nu cirka 16 cm i sædehøjde og vejer over 300 gram.

Hjertet kan nu høres med træstetoskop eller dobbler. (Højtaler, hvor du også kan høre hjertelyden.) Hjertet slår 120-130 slag i minuttet. Tånegle dannes. Hårvæksten tiltager på resten af kroppen. Huden bliver tykkere.

Halvvejs gennem graviditeten (cirka i uge 20) kan bar­nets bevægelser i livmoderen mærkes. De første tegn på barnets bevægelser kan være en fornemmelse af bobler i livmoderen – det kan minde om luft i maven. På et tidspunkt er der ikke tvivl om, at det er barnet, du kan mærke.

uge 21

Barnet er nu cirka 17 cm i sædehøjde og vejer cirka 380 gram, barnets hoved er nu cirka 5 cm i diamter. På pigebørn udhules skeden og æggestokkene indeholder allerede over 6 millioner æg. På drengebørn er pungen stadig tom

uge22

Barnet reagerer på lyde og begynder at have regelmæsssig rytme med søvn og vågen tilstand. Det kan vækkes ved moderens bevægelser. Barnet er nu cirka 18 cm og vejer over 450 gram. Det tager nu på med over 70 gram om ugen.

uge 23

Barnet kan sutte. Det måler over 20 cm og vejer op mod 550 gram. Øjenbryn kan ses tydeligt.

uge 24

Barnet tager nu på med over 85 gram om ugen og vejer omring 650 gram. Det måler 21 cm i sædehøjde. Øjenvipper kan ses tydeligt.

 

uge 25

Det ufødte barn måler cirka 22 cm og vejer cirka 750 gram. Kønsorganerne er færdig udviklet. Skeden på pigebørn er nu fuldt udviklet.

uge 26

Barnet er cirka 23 cm langt i sædehøjde og vejer 850 gram. Fødderne måler 5 cm. Barnet kan nu åbne og lukke øjnene.

uge 27

Det ufødte barn måler 24 cm og vejer nu over et kilo. Hovedet er over 7 cm i diameter.

uge 28

Barnet vejer nu cirka en tredjedel af den forventede fødselsvægt. Barnet vejer cirka 1150 gram og måler 25 cm i sædehøjde. Fødderne måler nu næsten 5,5 cm. Hårene på hovedet er nu forholdsvist lange. Mælketænderne under gummerne er dannet.

uge 29

Det ufødte barn måler 24 cm og vejer nu over et kilo. Hovedet er over 7 cm i diameter.

uge 30

Barnet kan smage og har følesanser. Det er cirka 27 cm og vejer 1,5 kilo. Hovedet er næsten 8 cm i diameter Fødderne er næsten 6 cm lange. Den rynkede hud er blevet glattet ud. Testiklerne har bevæget sig ned i lysken. Barnet kan nu selv kontrollere sin kropstemperatur.

Graviditetshormoner har gjort dine ledbånd bløde, og du oplever formentlig smerter i ryggen. Prøv at rette ryggen, når du står og sidder.

uge 31

Øjnene er nu helt åbne og barnet ser lys og mørke. Barnet vejer 1,7 kg og måler 28 cm fra hoved til hale.

uge 32

Barnet er over 30 cm og vejer 1,9 kg. Hovedets diameter er 8,2 cm. Fedtlaget under huden bliver tykkere. Tåneglene vokser. På drengebørnene kommer testiklerne ned i pungen fra lysken.

uge 33

Barnet vejer nu næsten 2,2 kg. Hovedets diameter er cirka 8,5 cm. Sædehøjden er 30,5 cm.

uge 34

Barnet vejer nu cirka 2,5 kg og måler 32 cm. Med denne vægt er barnet i stand til at overleve, hvis det skulle blive født for tidligt. Lungerne er under stadig udvikling, men med den moderne teknologi kan dette afhjælpes- også selvom barnet bliver født før dette tidspunkt.

uge 35

Barnet vejer cirka 2,7 kg og måler 32 cm.

uge 36

Barnet måler cirka 33 cm i sædehøjde og vejer omkring 3 kg. Barnets krop bliver mere buttet, da muskelvæv og fedt øges.

Moderen kan måske begynde at mærke plukkeveer. Plukkeveer er sammentrækninger af livmoderen, således at livmoderhalsen bliver forkortet og livmodermunden begynder at blødgøres og åbne sig. Det er en god ide at lave nogle afspændingsøvelser og øve sig i åndedrætsteknikker. Barnet har lagt sig i fødestilling hos førstegangsfødende.

Det er nu tid til at du for alvor forbereder din babys ankomst, her er en tjekliste, med de ting som er vigtigst at have forberedt.

Tjekliste

Red babys vugge. Husk babyer bruger ikke hovedpude.

Hav puslebordet parat. alt hvad du skal bruge skal være inden for rækkevidde, engangsklude, vand, engangsbleer og stofbleer samt creme til numsen, hvis den bliver rød.

Ha babys første lille garderobe parat. Sørg for at alle mærker er klippet af og at tøjet er nyvasket, helst med noget mildt vaskepulver (e.v.t neutral)

Fyld jeres fryser op med mad. Lav dobbelportioner og frys halvdelen ned, f.eks lasagne, suppe, tærter m.m. Sørg også for at køleskabet hele tiden er fyldt godt op.

Der er ingen grund til at tage alt for meget med på hospitalet, de har det meste og du får så meget at slæbe når du skal hjem igen.Køb sparkedragter og andet skønt babytøj til din nyfødte her.

 

Jo mere du har forberedt før du kommer hjem med baby jo lettere vil alting flaske sig når I kommer hjem

uge 37

Barnet måler cirka 34 cm og vejer op mod 3,2 kg. Hovedet måler cirka 9 cm i diameter. Fostervandet kan måske gå – og da kan fødslen være i gang selvom der måske ikke er veer. Hvis fostervandet går skal du kontakte din jordemoder. Hos nogen vælter vandet ud og så er man på ingen måde i tvivl om hvad der sker, hos andre siver det lige så langsomt . Fostervand lugter som kartoffelvand og er hvidligt.

uge 38

Kropsfedtet fortsætter med at udvikle sig. Sædehøjden er 35 cm og vægten er almindeligvis over 3,3 kg. Det dunede hår, der har dækket kroppen i store dele af graviditeten forsvinder nu. Hudens rynker er udglattede. Barnet begynder nu at lægge sig til rette i fødestilling De fleste fødes med hovedet ned. 3-4% fødes imidlertid med halen eller benene først. Kun cirka et ud af syv børn fødes ved kejsersnit.

uge 39

Barnet måler nu typisk 36 cm i sædehøjde og vejer 3,4 kg. Hovedet er cirka 9,5 cm.

uge 40

Så er terminen nået. Cirka 10 % af de gravide går over 40. uge. Barnet er trådt ned i bækkenet og er klar til at komme ud. Barnet vejer 3500-3600 gram og måler 50-55 cm fra hoved til fod. Hovedet har en diameter på 9,5 cm. Navlesnoren er 50-70 cm lang. Plukkeveerne tager til og bliver til regelmæssige veer. Fostervandet kan gå. Der kan også komme lidt tegnblødning. Det er lidt slimet blod. Fødslen går i gang. Kontakt din jordemoder/fødested.

Husk at få set moderkagen – den er flot.

Morsbaby.net ønsker dig Held og lykke med din fødsel.

 (kilde netdoktor m.fl)

børnetøj