Graviditetstegn

slim_belly_and_measure_tape_187102

Er du mon gravid?

Hvilke tegn tyder på graviditet?

Det første og mest pålidelige tegn på graviditet er når du springer en menstruation over. Det er dog vigtigt at huske på at menstruationen kan udebliver af mange andre årsager også såsom stress. Omvendt kan der også ses en harmløs blødning tidligt i graviditeten.

Den tidligste måde at finde ud af om du er gravid, er ved at få taget en blodprøve.

Nogle kvinder har allerede graviditetssymptomer inden de tager en test

Allerede fire dage efter befrugtningen begynder ægget at producere hormonet HCG, som kan måles i dit blod. Nogle dage efter kan det måles i urinen:

Graviditets symptomerne   kan være:

 • Implantationsblødning: Lille blødning som forekommer den dag ægget sætter sig fast. Implantationsblødningen kommer ca. 9 dage efter ægløsning.
 • Brystspændinger: Mange kvinder fortæller at deres bryster bliver ekstrem følsomme og føles tungere end normal. To uger efter undfangelse kan brystvorterne blive mørkere og større. Det kan også føles som om det prikker i dem eller at de føles klumpede.
 • Udflåd: Nogle gange lidt gulligt og måske med en lille bitte smule blod i (kan forekomme når det befrugtede æg sætter sig fast på livmodervæggen)
 • Træt: Har du svært ved at holde dig vågen på jobbet?. Hvis du føler dig træt selv efter en god lang nattesøvn, kan det være din krop er ved at gennemgå nogle store forandringer i en tidlig graviditet.
 • Kvalme: Tænk ikke på, at det absolut skal være en morgenkvalme, den kan opstå på alle tider af døgnet. Det føles som en mild udgave af at være søsyg eller en såkaldt roskildesyge. Samtidig kan man føle sig dårlig eller sulten på et hvilket som helst tidspunkt på dagen.
 • Føler sig oppustet: Mange mistænker oppustethed for at være tidlige tegn på PMS. Men der er også et tidligt graviditetstegn er være oppustet i underkroppen, fordi der ophobes vand i kroppen.
 • Skal tisse oftere: Måske skal du på toilettet oftere end normalt.Så tidligt som en uge efter befrugtningen kan du føle en trang til vandladning oftere end normalt Et symptom som vil vende tilbage i løbet af sidste trimester.
 • Ligamentsmerter: i løbet af en graviditet vil din livmoder vokse sig fra pære-størrelse til basketball-størrelse, derfor kan gravide næsten ikke undgå at være øm en gang imellem.
 • Trang til bestemte fødevare: Hvid du pludselig får en voldsom trang til appelsiner, grønne æbler, tips eller rødt kød, behøves det ikke bare at være noget som foregår i dit hoved. Gravide kroppe kan kræve en øget mængde af f.eks c-vitamin, jern eller salt m.m., selv helt fra starten af. Modsat kan du også pludselig miste lysten til nogle ting, typisk kaffe og te.
 • Ændringer i fordøjelsen: har du tynd mave eller forstoppelse kan dette også være et tegn, det skyldes de stigende mængder af progesteron i din krop.
 • Metallisk smag i munden: Nogle får en meget mærkelig metallisk smag i munden hurtigt efter befrugtningen.
 • Hvordan kan man få bekræftet mistanke om graviditet?
 • Du kan gå til din læge med en urinprøve og få foretaget en underlivs undersøgelse. Du kan også gå på apoteket med en urinprøve eller samme sted købe en graviditetstest, som du selv foretager derhjemme. Graviditetstester bliver positive allerede få dage efter udebleven, hvis man er gravid.

jhgliuh