Graviditetsgener

 

Lette smerter i underlivet i starten af graviditeten

Bare rolig… Hvis du den første tid har lidt smerter i underlivet som om din menstruation er på vej, er det helt normalt. Mange kvinder vil ligeledes opleve en svag blødning i slutningen af 4 uge. den stammer fra det sted, hvor ægget sætter sig fast i livmoderen.

Bækkensmerter

Ømhed omkring bækkenet er meget almindelig og kan være meget generende. Det kan svinge fra let ømhed til stærke smerter og sidder enten som en ring omkring bækkenet eller mere lokalt fortil ved skambenet eller bagtil lidt under lænden.
Smerterne kan være hormonelt betinget. Graviditetshormonerne blødgør ledbåndene i bækkenet og bækkendet gøres på den måde mere smidigt til fødslen, så barnet lettere kan bevæge sig ned gennem den trange fødselskanal.
Bækkensmerterne kan også være forårsaget af den øgede belastning bækkenet udsættes for under en graviditet.

Gode råd til afhjælpning af bækkensmerter:

undgå vridninger i kroppen
undgå at “hænge” på det ene ben – stå med vægten lige meget på begge ben
undgå at sidde med korslagte ben eller i skrædderstilling, sid lige på stolen
vend dig i sengen med paralelle ben med en pude mellem benene
undgå at løfte eller bære på tunge ting
undgå støvsugning
afpas din skridtlængde efter smerterne – hvis du har meget ondt skal du gå med meget små skridt
tag ét trin ad gangen på trapperne
gå baglæns ind på sædet i bilen og drej rundt mod bilens front med paralelle ben
undgå at svømme med brystsvømningsben
samleje i rygliggende stilling giver ofte smerter – prøv andre stillinger evt. på siden
motion styrker musklerne omkring bækkenet og kan på den måde støtte og holde bækkenet på plads. Prøv dig frem og stop hvis generne forværres
aflastning
akupunktur

Kvalme og ændret smag

Især i begyndelsen af graviditeten kan kvalme ændre dit spisemønster. For nogle gravide hjælper det måske at spise lidt, allerede inden man står op. Tørt brød kan være godt. Små og hyppige måltider er en anden idé til at afhjælpe kvalmen.

Trang til særlige mad- og drikkevarer kan nogle gravide nikke genkendende til. Du skal være på vagt, hvis tilbøjeligheden til særlige favoritter betyder, at du i perioder kommer til at spise for ensidigt, for meget eller for sødt eller fedt.

Gode råd mod graviditet kvalme:

  • frugtsmoothies
  • Spis kiks, knækbrød, toast og andre tørre fødevarer
  • Hvil dig og drik masser af vand
  • Få frisk luft/gå turer

Træg mave

Skyldes, at progesteron menes at hæmme tarmens peristaltik (bølgeagtige bevægelser, der fører føden gennem fordøjelseskanalen), samt det faktum, at barnet fysisk ligger og presser på dine tarme. Du kan afhjælpe problemet ved at drikke masser af vand og spise rigeligt med kostfibre, men helt slipper du nok desværre ikke for det.

Psykiske forandringer hos kommende forældre

Psykiske forandringer kan være kendetegnende ved større sårbarhed og store følelsessvingninger, med stemninger som glæde, boblende energi, forventning, håb, begejstring, angst, nervøsitet, gråd og mareridt.
Når du er gravid påvirker omverdenen dig med en større kraft end du er vant til og du kan blive forskrækket over din måde at reagere på.

Det er også helt normalt, at forholdet til jeres forældre og måden I hver især er blevet opdraget på, bliver endevendt. Hvad var godt og hvad kunne I tænke jer skal være anderledes, når I bliver forældre.

For nogle mænd er graviditeten ret uvirkelig, indtil kvindens mave vokser og barnets bevægelser tydeligt kan mærkes på maven.
Derfor kan det også være meget svært for manden, at forholde sig til de forandringer der sker for kvinden meget tidligt i graviditeten.
Det kræver, at både manden og kvinden viser forståelse og respekt for modpartens følelser og oplevelser i forbindelse med graviditeten. Vær åben overfor hinandens måde at reagere på – der er tusindvis af helt normale reaktioner på graviditet.

Manden oplever, såvel som kvinden, angst, håb, nervøsitet, glæde, forventning og bekymring over at skulle være far – men i særdeleshed også stolthed og undren.

Der opstår ofte spørgsmål som for eksempel: “Er dette det rette tidspunkt, at blive forældre på?”, “Hvordan vil familiedannelsen påvirke vores indbyrdes forhold?”, “Kan vi leve op til at blive gode forældre?” og “Hvad er gode forældre?”
Alle disse, og mange andre spørgsmål og reaktioner, er ofte en vigtig og frugtbar del af forældreforberedelsen.

Halsbrand

Halsbrand og sure opstød opleves af de fleste i de sidste uger af graviditeten.

Lukkemekanismen mellem spiserør og mavesæk svækkes af hormonerne, så den bliver slap og der sker derfor hyppigere “tilbageløb”. Disse tilbageløb giver en brændende og/eller sur fornemmelse i hals og mund. Samtidig er volumen i mavesækken formindsket på grund af den store livmoder.

Gode råd mod halsbrand:

undgå sure, fede og røgede madvarer
undgå kaffe
spis små måltider
sov med hævet hovedgære
spis eller drik mælkeprodukter

Træthed

Et af de første tegn på graviditet er en enorm træthed. Denne naturlige træthed skyldes at kroppen bruger meget energi på at danne et lille nyt menneske.
Søvnforstyrrelser og forkert kost kan give større følelse af træthed.

Gode råd mod træthed:

jerntilskud mellem 50-70 mg dagligt
hvile eller mere søvn

Åreknuder og hæmorider

En åreknude er en udvidet/udposet blodåre. Åreknuder sidder oftest på ben, kønslæber, i skeden eller omkring endetarmsåbningnen (hæmoride).

Generelt forværres åreknuder i løbet af graviditeten, men forsvinder som regel efter fødslen.

Blodomløbet i benene bliver dårligere under en graviditet, dels fordi livmoderen trykker på de store blodkar til og fra benene og dels fordi blodårene bliver svagere – dette giver åreknuder. Åreknuder gør ikke ondt men kan være ømme som et blåt mærke.

Gode råd mod åreknuder:
venepumpeøvelser
hvile med benene oppe flere gange dagligt
sove med hævet fodende
motion
støttestrømper

Hæmorider kan der imod giver gener som smerte, kløe og irritation.

Gode råd mod hæmorider:
undgå forstoppelse
stillestående arbejde
motion
knibeøvelser
lindrende salve fra Apoteket

Vand i kroppen

Dårlig blodcirkulation på grund af den voksende livmoder og hormonpåvirkning gør, at væsken trænger ud i vævet og giver hævede ben, fødder, hænder og ansigt.
Ødemer er ufarlige men kan være smertefulde.

Nogle gange samler væsken sig omkring nerverne i håndleddet og giver sovende/stikkende fingre uden normal følesans.
Vand i kroppen forsvinder som regel kort tid efter fødslen.

Gode råd mod vand i kroppen:

venepumpeøvelser
motion
hævet fodende
hvile med benene oppe flere gange dagligt
drik meget vand (2-3 liter dagligt)
akupunktur

Plukkeveer

Plukkeveer er uregelmæssige sammentrækninger i livmoderen. Livmoderen “øver” sig i at lave veer. Nogle registrerer ikke plukkeveerne, andre registrerer en murrende fornemmelse som lige inden menstruation.
Du vil kunne opdage en plukkeve ved, at din livmoder bliver hård og spændt (måske kun et begrænset område af livmoderen). En plukkeve må ikke gøre ondt, men kan tage pusten fra dig i korte perioder – stop da og træk vejret dybt og langsomt.
Du må gerne have plukkeveer hver dag. Synes du de kommer ofte og tager pusten fra dig oftere skal du gøre din hverdag mere rolig og gerne hvile dig hver dag.

De plukkeveer du har i slutningen af graviditeten kan være stærkere i styrke og er ofte med til at modne din livmoderhals, så du er mere parat til at åbne dig, når de rigtige veer starter.

Hyppig vandladning
I de første måneder og i slutningen af graviditeten vil du opleve, at du har en øget trang til at tisse.
I begyndelsen af graviditeten skyldes det den øgede blodfylde omkring blæren og livmoderen – det giver dig en trang til at tisse næsten hele tiden.
I slutningen af graviditeten skyldes det den store livmoder – det har ikke noget med mængden af vand at gøre, at du føler trang til at lade vandet.

Blødende tandkød
Tandkødet, og slimhinderne i det hele taget, er på grund af hormonerne meget mere sart. Det betyder, at tandkødet lettere hæver og bløder. Tandlæger anbefaler tandtråd og -stikker og et ekstra besøg hos tandlægen i løbet af graviditeten. Ellers er det en god idé at købe en blødere og mindre tandbørste.

Ømme bryster
Dine bryster vokser og bliver spændte, og det kan gøre ondt. Det vil aftage i løbet af de første måneder. Det kan hjælpe at anskaffe en god, støttende og ikke for stram bh.

Alvorlige graviditetsgener

Der er nogle få alvorlige graviditetsgener, som du omgående skal reagere på:

Blødning

For tidlig vandafgang

Aftagende/manglende fosterbevægelser

Pludselig voldsom væskeophobning evt. ledsaget af hovedpine og trykken i brystet