Graviditet

ultrasoundbaby

Måske gravid?

Menstruationen er ikke kommet, som den plejer. Gravid? Måske. Du kan selv undersøge urinen med en test (den kan blandt andet købes i nogle supermarkeder og på apoteket). Du kan også gå til den praktiserende læge, som oftest vil foretage en gynækologisk undersøgelse og måske undersøge urinen.

Hurra endelig gravid!!

Hurra- tillykke, så skete det også for dig.

Måske er du blevet gravid ved allerførste ægløsning og er måske helt rystet over hvor hurtigt det kan gå.

Eller også har du bare prøvet i mange mange måneder? Et lille mennesker gror nu inden i dig. Du er ekstrem betydningsfuld……..du er hele verden for det lille individ inden i dig.

Pas nu godt på dig selv, alt godt du gør kommer også dit barn til gode….

Venter du dit første barn er det helt specielt, at skulle forholde sig til, at inden længe er du mor. Det kan virke helt surrealistisk. Nu har man hele sit liv båret titlen som datter og så pludselig er man mor. For mange piger går der rigtig lang tid også efter baby er født før den rigtig fiser ind. Nogen gange kan det være nødvendigt at sige det højt rigtig mange gang. ”nu kommer mor og giver dig ble på” eller nu kilder mor dig” o.s.v..

Der er naturligvis et hav af følelser forbundet med det at skulle blive mor. Vi har alle nogen værdier og måder at leve livet på, som vi ønsker at give videre til vores børn. Dem af os, som har haft en dejlig barndom, vil gøre alt for at vores børn vil få ligeså lykkelige barndomsminder, som vi selv har haft. Dette er heller ikke svært. Den mor som har fået en masse kærlighed og tryghed kan helt instinktiv give det videre til hendes barn. Vi behøver nærmest blot at slå autopiloten til.

Straks sværere er det hvis du har haft en uheldig barndom og oplevet nogle ting, som måske har givet dig ar på sjælen. Her bliver du nød til at arbejde med dig selv, du kan ikke bare slå automatpiloten til, for så vil du automatisk gøre som dine forældre gjorde. Men bare rolig du kan sagtens være en kærlig og omsorgsfuld mor, selvom din egen ikke var det, men det kræver at du med lidt professionel støtte vender blikket indad, kigger tilbage og gør dig nogle overvejelser om hvad det lige præcis er, du ikke ønsker at viderebringe til dine børn. Hvad har din opdragelse gjort ved dig? Og hvad ønsker du i stedet at gøre?

I praksis i samværet med dit barn vil der helt sikkert opstå nogle situationer hvor du bør standse op, tæller til ti og lige overveje situationen en ekstra gang. Er du f. eks blevet slået som barn, er dette blevet indlært i dig, at når børn er uartige svinger vi håndfladen… dette er blevet så kropsligt indlært at du måske i en presset situation, uden at ville det, alligevel pludselig kommer til at stikke en lussing. Dette må selvfølgelig ikke ske, det er synd for barnet og strafbart oven i købet.

Så er du gravid og bære rundt på sådanne ting er det en rigtig god idé at ringe til en psykolog og aftale en tid, det vil du aldrig nogen sinde fortryde. Med en professionel hjælp skal du hurtigt for styr på det og blive nøjagtig så god en mor som du ønsker…………..*

Så er der de mere praktiske ting: Tal med den praktiserende læge

Er der sundhedsmæssige forhold, som kan have betydning for graviditeten og det ufødte barn, kan du og din mand altid henvende jer til den praktiserende læge. Det kan fx være arvelige sygdomme i familien, sygdom hos jer selv, alkoholforbrug, medicinforbrug eller psykiske problemer. Det kan også være forhold i dit arbejdsmiljø.

Svage blødninger;

Nogle kvinder har fortsat blødninger, selv om de er gravide. Den slags blødninger er sædvanligvis kortere og svagere end den normale menstruation. Har de sidste blødninger været svagere end normalt, kan du være blevet gravid tidligere, end du tror.

Hvad kan du selv gøre for at dit barn bliver sund og rask?

Du kan leve sundt – altså:

  •  Spise sundt.
  •  Lade være med at drikke alkohol.
  •  Lade være med at ryge.
  •  Lade være med at tage narkotiske stoffer.
  •  Lade være med at tage medicin, der kan skade dit barn.
  •  Være opmærksom på arbejdsmiljøet – om det kan skade dit barn.
  •  Holde dig i god fysisk form.
  •   Slap af og nyd
  • Du kan tage imod sundhedsvæsenets tilbud til dig og det barn, du venter.

Heldigvis er næsten alle børn sunde og raske efter månederne i livmoderen. At være født sund og rask er den bedste gave, I som forældre kan give jeres barn. (sst)

At mærke liv

Halvvejs gennem graviditeten (cirka i uge 20) kan barnets bevægelser i livmoderen mærkes. De første tegn på barnets bevægelser kan være en fornemmelse af bobler i livmoderen – det kan minde om luft i maven. På et tidspunkt er der ikke tvivl om, at det er barnet, du kan mærke.
Kvinder, der har født før, vil ofte nikke genkendende til fornemmelserne i uge 16-18. Kvinder, der skal føde for første gang, mærker sædvanligvis liv lidt senere end kvinder, der har født før.

Barnets bevægelser i livmoderen

Efterhånden bliver bevægelserne kraftigere. De mærkes som små spark eller rullende bevægelser. Ikke alle børn sparker lige meget. Gravides fornemmelse af ‘liv’ er derfor også forskellig.
Det er godt at prøve på at lære barnets bevægelser at kende, så du er fortrolig med dem. I perioder af dagen er barnet helt stille. Det sover.

Barnets rytme og reaktioner

En del børn har en rytme for søvn og vågentid, der gentager sig døgn efter døgn. Nogle børn reagerer med spark eller ‘spjæt’ ved høje lyde som fx en dør, der smækker i med et smæld. Når man synger eller spiller musik, reagerer nogle børn ved at falde til ro. Barnet kan også få hikke. Det mærkes som små rytmiske bevægelser.

Humørsvingninger

Du har måske glædet dig til at blive gravid, men det, du mærker til ‘den glædelige begivenhed’, er lutter negative tegn: Kvalme, træthed og ømme bryster. Og ingen kan se eller mærke noget til barnet endnu. For mange kvinder bliver verdens ulykker, der kan true det kommende barn, meget nærværende. Er det en verden at sætte børn i? Kan man leve op til at blive mor og familie? Det er almindeligt, at humøret svinger fra sortsyn og bekymringer til glæde.
Mange kvinder synes, at de bør kæmpe imod de følelsesmæssige rutsjeture, men det er ikke nødvendigvis rigtigt. Den begyndende tilknytning mellem mor og barn kan netop være glæde og forventning i det ene øjeblik og angst og bekymring i det næste. Det kan være angst for ansvaret eller bekymring for, om der er kærlighed og kræfter til at elske endnu et barn i fami­lien. Det kan også være bekymring for, om alt nu går, som det skal med barnet og med graviditeten.

Men forventning og bekymring er også udtryk for omsorg og kærlighed til det lille nye barn. Det er en del af den normale udvikling under en graviditet at blive mere følsom. Ofte viser følsomheden sig som sårbarhed. Det kan medføre, at du let bliver ked af det eller vred. Andre gange viser følsomheden sig ved, at du lettere bliver glad, rørt og bevæget.
Du tror måske, at du er alene om at have det sådan. Men der er mange kommende mødre, der kender til disse følelser. Det kan være rart at tale med andre gravide om, hvordan de har det. Det er der fx mulighed for ved at deltage i gruppekonsultationer hos jordemoderen og til fødsels- og forældre­forberedelse .

Det kan også være svært for den kommende far at forstå alle de modsatrettede følelser. Det vigtigste i den situation er at give omsorg og opmærksomhed til hinanden.

Humøret svinger og du kan blive mere sårbar. Det kan være svært at give forklaringer på alt, hvad der sker lige nu, hverken følelsesmæssigt eller kropsligt. Men det er en hjælp at acceptere det og dele erfaringer med hinanden, uanset om de er forståelige eller ej.

Hvis du har bekymringer, der føles tunge for dig og dine nærmeste, kan du tale med jordemoderen eller lægen om dem. De taler med mange kvinder og har stor erfaring med, hvordan gravide kan have det.

Far

Kommende fædre kan på samme måde som gravide kvinder opleve en følelsesmæssig forberedelsestid med de glæder og bekymringer, den medfører.

Nogle kommende fædre fortæller, hvordan de meget tidligt begyndte at føle, at de har et ansvar for en familie. Forestillinger om, hvordan det mon er at blive far til et barn, bliver mere og mere påtrængende og nærværende:

• Hvordan vil du som mand reagere?

• Hvilken slags far vil du gerne være?

• Hvordan var det egentlig med den far, du selv hav­de, da du var en lille dreng?

Det er især, når det første barn ventes, at tankerne er mange. For nogle mænd er det hele ret uvirkeligt, ind­til kvindens gravide mave kan ses, og barnet tydeligt kan mærkes.

Der er ikke tradition for, at mænd taler lige så åbent om tanker og følelser i forbindelse med at vente barn, som kvinder gør.

Både manden og kvinden har brug for omsorg. Koncentrationen om at skulle være forældre sammen og give støtte og opmærksomhed til hinanden under graviditeten er en forberedelse til at give omsorg til det nye barn efter fødslen. Ved nogle af gruppekonsultationerne og på fødsels- og forældreforberedelseskurser er der mulighed for at være sammen med andre kommende fædre. Mange mænd er glade for det fællesskab, som kan opstå blandt deltagerne.


 

At være gravid i 20erne

Generelt er det lettere at være gravid i 20érne end i 40érne. Mange kvinder som har prøvet begge dele siger at det slet ikke kan sammenlignes. Piger i tyverne er ikke nær så trætte og udmattede, det tærer ikke så hårdt på deres krop, som hurtigt bliver sig selv igen efter fødslen.

Når du beslutter dig for at få en baby afhænger det som regel af hvor i livet du er. . Måske har du først lige fundet manden i dit liv, måske har du haft ham i mange år? Planlægger du at få en stor familie? Eller måske er et enkelt barn fint.

Enhver alder gør oplevelsen af graviditet forskellig. Selvfølgelig er der ikke to kvinder som oplever deres graviditet på samme måde både fysisk og følelsesmæssigt, men det er i høj grad afhængig af kvindens alder

Her er hvad du kan forvente:

Fra et udelukkende fysisk standpunkt er denne alder absolut den bedste alder at blive gravid. –Og jo tættere du er på de 20 år jo lettere har du ved at blive gravid. Kvinder i 20érne har som regel en regelmæssig cyklus plus det at hendes æg er friske, raske og rigtig gode kandidater til at blive befrugtet.

Det er ikke alene lettere at blive gravid i 20érne, disse kvinder har som regel også en lettere graviditet. En ung krop kan bedre klare den belastning en graviditet er. Knogler og muskler er stærke og helbredet er generelt bedre hele vejen rundt.

Andre fordele ved at få barn tidligt i 20érne, er at bedsteforældrene stadig er unge og der er flere hænder til at hjælpe og mange sjove oplevelser at se frem til. Ikke alene kan bedsteforældrene hjælpe med at passe børn engang imellem, mens de er små, men også senere hen kan de få virkelig få meget glæde af hinanden. F.eks. i teenageårene, hvor mor og far kan være åndssvage.

Risikoen for komplikationer er general meget lav i 20érne. Dog med et par få undtagelser som f. eks svangerskabsforgiftning Denne lidelse er dog ikke alders-relateret, men da svangerskabsforgiftning ofte opstår ved den første graviditet og de fleste førstegangsmødre jo er i 20érne, er det klart at der er flest unge mødre som får det.. Der er også lidt forøger risiko for at føde et barn med lav fødselsvægt, dog kun hvis kvinden fortsat fører den usunde levevis fra teenageårene, som f. eks rygning, dårlig ernæring og usikker sex, som fører til seksuelle overførte sygdomme.

Selvom de fysiske faktorer er på toppen i 20érne betyder det jo ikke nødvendigvis, at man planlægger at få sit barn i dette årti. Slet ikke hvis du lige er ved at skabe dig en god karriere eller ægteskab. Måske har du ikke haft nok tid til at få opfyldt dine egne behov, så som professionel succes eller bare det at være alene med din partner.

Mange kvinder i 20 erne, bruger ikke så meget tid på at ”dyrke” graviditeterne . Ofte er de mere optimistiske og ikke så bekymret om baby, fødsel og det at blive mor.

Selv nogle få år kan gøre en stor forskel på hvordan du følelsesmæssigt oplever din graviditet.

Gravid i 30 érne

Mange kvinder, som bliver gravid efter de har rundet de 30 år, føler at de er blevet mere modne både karriere-mæssigt og personligt. Således at de følelsesmæssigt er godt rustet til en graviditet. De er ofte MEGET parate til at skabe familie. Mange af disse kvinder har levet i årevis med deres partner, været længe på arbejdsmarkedet, har købt hus og føler nu, at de nok hellere må se at få nogle børn, så de ikke engang, når de bliver gamle vil sidde alene tilbage uden nogle børn, som kan komme på besøg og hvis liv de kan følge.

Mens kvinder bruger tiden på at få livserfaring, bliver deres æg mere og mere modne. Nu viser de virkelig deres alder. Den gennemsnitlige kvinde har ½ million mulige æg. De bedste æg bliver sendt af sted først og så fremdeles. Så selvom du blev gravid første gang i første forsøg, da du var i tyverne, kan der meget vel måske gå 3-6 måneder inden du bliver befrugtet også selvom du er i super form og lever sundt.

Efter 35 falder fertiliteten betydeligt
Risikoen for abort stiger en smule efter de 35 år, først i 40érne ender ca. halvdelen af alle graviditeter som abort. Mange af disse forekommer dog så tidligt i graviditeten, at kvinderne bare vil opfatte det som en forsinket menstruation. Hovedparten af disse graviditeter, som ikke bliver til noget, går til på grund af kromosomfejl.

Andre alders relaterede faktorer for graviditet er, at ægløsningerne måske ikke forekommer helt så hyppigt længere.

Når kvinder over 35 år bliver gravide har de forhøjet risiko for at udvikle graviditetssukkersyge og for at få et barn med kromosomfejl, f.eks. Down syndrom.

Hvor gammel er for gammel?

Mange kvinder venter i dag med at blive gravide til deres karriere kører eller indtil de har fået mere livserfaring. Trods dette viser undersøgelser, at graviditeter hos kvinder over 35 generelt er mere kompliceret end hos deres yngre medsøstre. Men hvor stor er risikoen for at noget skal gå galt, holdt op mod de fordele der er ved at, at vente.- Og er der i virkeligheden grund til at bekymre sig?

En kvindes fertilitet topper når hun er mellem 20-24 år. Men fra 24 alderen og op til først i 30érne er fertiliteten dog nogenlunde den samme, men derefter går det ned af bakke.

Teknisk set kan alle kvinder, som ikke er gået i overgangsalderen og som ikke har reproduktive problemer, blive gravide. Der er blevet reporteret om succesfulde graviditeter hos kvinder helt op til 59 år.

Risiko efter 35 år

Risikoen for abort stiger en smule efter de 35 år, først i 40érne ender ca. halvdelen af alle graviditeter som abort. Mange af disse forekommer dog så tidligt i graviditeten, at kvinderne bare vil opfatte det som en forsinket menstruation. Hovedparten af disse graviditeter, som ikke bliver til noget, går til på grund af kromosomfejl.

Andre alders relaterede faktorer for graviditet er, at ægløsningerne måske ikke forekommer helt så hyppigt længere.

Når kvinder over 35 år bliver gravide har de forhøjet risiko for at udvikle graviditetssukkersyge og for at få et barn med kromosomfejl, f.eks. Down syndrom.

Der er således ingen tvivl om, at det sundeste tidspunkt for graviditet, er før 35 års alderen. Men for en sund kvinde som bliver gravid sidst i 30érne, er udsigterne også gode. Sundhedsrisikoen for både mor og barn under graviditeten øges med alderen, men meget af denne risiko er forbundet med medicinske problemer, der øges med alderen. For eksempel har blodtrykket en tendens til at stige med alderen.

Finske forskere fra Turku-universitetet har dog opdaget en ret opløftende sidegevinst ved at blive mor i en moden alder. ifølge en ny undersøgelse lever kvinder, statistisk set længere, hvis de får deres første baby i en relativ sen alder. Forskerne sporede og granskede et antal finske familiers livsforløb fra det 17. århundrede til det 19. århundrede. Og tendensen var altså at de “sene mødre” efterfølgende scorede et længere liv. Desuden opdagede forskerne at finske pigebørn arvede de reproduktive vaner fra deres mødre: De fik således deres første barn ved omtrent den samme alder og fik cirka det samme antal børn som deres mødre.

(kilder sst: sundhedsstyrelsen * Helle Hirshals)

Scanning

Det er meget populært at blive scannet, men rigtig mange kvinder ved ikke , hvad en ultralydsscanning reelt kan give svar på. Som regel bliver man tilbudt en nakkefoldsscanning omkring 11. graviditetsuge. Denne undersøgelse kan bruges til at finde anatomiske misdannelser og udviklingsdefekter, men der er også meget, man ikke kan se. De fleste gravide føler dog en tryghed ved at blive scannet.