Smertelindring

 

Behovet for smertelindring er forskelligt fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder ønsker helst ikke medicinsk smertelindring. Andre kvinder ønsker gerne medicinsk smertelindring som supplement til ikke-medicinsk smertelindring. Det kan være svært, især ved første fødsel, at tænke sig til, hvad du får brug for. Der er mange forskellige muligheder for medicinsk smertelindring (efter behov og hensyntagen til barnet). Det er godt at kende til dem inden fødslen.

Alle kvinder støttes i at bruge afspændingsteknik, vejrtrækning og andre metoder, der bruger kroppens egne kræfter. Ved afspænding koncentrerer kvinden sig om, at det ikke skal gøre alt for ondt.

Pudendusblokade og anden lokalbedøvelse

I den allersidste del af presseperioden kan pudendusblokade være en hjælp for kvinder, der er bange for udspilingsfornemmelsen.

Pudendusblokade er en lokalbedøvelse. Den lægges ved indsprøjtning i højre og venstre side ret højt oppe i skeden. Der bruges et indføringsrør til kanylen. Selve stikket går kun en halv centimeter ind i vævet.

Blokaden bedøver den nederste del af skeden og mellemkødet.

Kvinden mærker ikke barnets passage gennem skeden. Der er en risiko for, at kvindens fornemmelse af pressetrangen kan blive mindre, når blokaden er lagt. Derfor bliver presseperioden sommetider længere, når der bruges pudendusblokade.

Ved evt. syning vil kvinden være smertefri ved denne blokade. Pudendusblokade eller anden lokalbedøvelse kan også lægges efter barnets fødsel, hvis der skal sys.

Et varmt bad

Et almindeligt brusebad eller et karbad giver som regel velbehag, afslapning og derved en form for smertelindring. Det varme vand fra bruser eller bad kan give en rar afslapning i hele kroppen. Du kan gå i bad når som helst under udvidelsesperioden. Nogle fødesteder har fødekar, der gør det muligt for den fødende kvinde, at tilbringe udvidelsesperioden her, hvis det er rart og lindrende at være i det varme vand.

Hårdt opvredne, varme vaskeklude lagt der, hvor det gør ondt, kan også lindre.

Det er fælles for afspændings- og vejrtrækningsteknikker, bevægelse og bad, at du selv er aktiv. Den fornemmelse betyder meget for de fleste fødende kvinder, samtidig med at kroppens eget modsvar til smerten ikke forstyrres.

Pethidin

Pethidin kan være en hjælp, hvis kvinden tidligt under fødslen er udkørt og forpint.

Virkningen er sløvende og kraftigt smertelindrende. Det betyder at medicinen kan påvirke barnet efter fødslen, da medicinen passerer over i barnet via moderkagen. Barnet kan være sløvt, når det skal i gang med at amme, og den første vågenperiode, barnet har lige efter fødslen, kan være påvirket af den stærke medicin. Det kan være svært at få øjenkontakt med det nyfødte barn, og sutterefleksen kan være svagere end normalt i den første tid.

Pethidin gives som regel som indsprøjtning. Virkningen kommer efter ti til femten minutter. Det er forskelligt, hvor længe virkningen holder sig.

Man vil helst undgå at give medicinen sent under fødslen, fordi barnets vejrtrækning også kan være påvirket af medicinen, når det lige er født. Der findes dog en modgift, som barnet kan få, hvis det skulle være nødvendigt.

Epiduralblokade

Epiduralblokade giver flere stjernekiggere.

Sandsynligheden for at føde en stjernekigger stiger hvis du vælger at føde med en epiduralblokade. Normalt fødes kun hvert tiende barn med ansigtet opad, altså som det vi kalder stjernekiggere. Hos kvinder som vælger epiduralbedøvelse under fødslen, er antallet af stjernekiggere fire gange så højt. hvorfor ved forskerne ikke men de kan i hvert fald slå fast, at det ikke er stjernekiggerne, der giver flere fødselssmerter- og som dermed øger sandsynligheden for en epiduralbedøvelse til moren, hvilket jo ellers var en nærliggende forklaring (kilde: mama)