Baby og søvn

DSC_0052 22.28.02

Nyfødte babyer sover meget, nogle sover den første uge op til 23 timer i døgnet. Søvn er utrolig vigtig for alle mennesker, men for spædbarnet betyder det alt. Når baby sover har hans hjerne travlt med at udvikle nye hjerneceller, hvilket er betydnings for barnets mentale, fysiske og psykiske udvikling. En baby som er udhvilet har det lige som vi andre efter en god søvn; Vi er opmærksomme, kan koncentrere os, fokusere og er ganske enkelt veltilpasse. Den udhvilede baby spiser godt, leger godt, kan tåle stimuli og er interesseret i hans omgivelser.

Langt de fleste forældre oplever problemer med at få deres spædbarn til at sove længe og sammenhængende om natten (eller i dagtimerne). Næsten alle babyer har større eller mindre ”søvn-problemer” i perioder– også mange der ikke skilter med det. I mødregruppen prales der ofte med, hvis barn der sover først ”igennem”. Selvom man kan få indtryk af, at alle andres børn sover godt om natten – så vær vis på, at det ikke er sådan det hænger sammen.  Det er helt normalt at små børn holder deres forældre vågne i større eller mindre perioder af deres spædbarns tid. Ofte forstyrres søvnen i forbindelse med fysiske eller mentale udviklingsspring, ved tandfrembrud m.m. Der er også en tendens til at lige så snart baby i virkeligheden først rigtigt sover igennem, så glemmer man hurtigt hvordan det egentlig var og hvor længe det varede. Husk på at de fleste babyer skal lære at få gode søvnvaner, lige som de skal lære alt andet.

 

Søvnproblemer

Babyen som ikke sover ordentligt bliver urolig, utilpas og spræller rundt med arme og ben. Han vil sikkert heller ikke spise gode måltider i det hele taget mangler han energi til at opleve verden. Det værste af det hele er næsten at overtræthed ødelægger søvnen!. Dårlige søvnvaner er selvforstærkende. Nogle babyer bliver så overtrætte, at de har svært ved at give slip. Når de så endelig langt om længe falder i søvn, er det af ren udmattelse. Som mor er det virkelig hårdt at se sit lille barn være så meget ”oppe at køre”, at han praktisk talt skriger sig selv i søvn.. Når han så  endelig sover og vi drager en  “lettelses suk” og så småt begynder at tænke på at lave noget andet, ja, så vågner han igen. Vi fatter næsten ikke hvorfor han vågner efter 20 minutter!! Det lille pus burde da være så sindssyg træt, at han mindst skulle sove 3 timer. Vi behøver vist ikke at skrive mere om hvordan babys humør er efter de 20 minutter!!

Der findes mange forskellige søvnproblemer, men de fleste handler om at baby har svært ved at falde i søvn om aftenen og måske vågner rigtig mange gang og græder, hvorefter han får bryst og sover videre. Dette er ok for en periode, men i det lange løb kan det drive mor mere eller mindre sindssyg.

 

Hvorfor græder baby

Der kan naturligvis være et hav af årsager til at baby græder, men den hyppigste og helt almindelige årsag er at baby er blevet overtræt eller overstimuleret. Baby er jo kun en lille baby med en lille ny babyhjerne og han forstår ikke, at han bare skal lukke øjnene for at sove og så vil alting se lyser ud i morgen tidlig. Han kan kun mærke at han er utilpas og overkørt derfor hyler han. -For at lukke verden og alle indtryk ude, for han kan ikke rumme mere overhovedet. De ved jo ikke bedre de små søde pus, men det gør vi heldigvis.

Så husk på at:

Hvad årsagen end er, så er det ALDRIG for at genere sine forældre – dette kan være værd at minde sig selv om, hvis tilstanden efterhånden ligner en sammensværgelse.

Det kan selvfølgelig også være at den lille har fået ondt i maven, her kan en smule kamillete i sutteflaske være en god ide, eller lidt forsigtig massage på maven, cirkelbevægelser i urets retning, start i midten.

Du skal også altid være opmærksom på, at der også kan være medicinske årsager til at barnet f.eks. pludselig sover dårligt f.eks. ørepine og andet, man skal konsultere læge med. Det er vigtigt først at udelukke medicinske årsager til søvn-problemerne.


Tid- en overset faktor

Med et spædbarn i huset lever man meget i nuet, hvis dit barn plejer at sove rimelig godt, men pludselig er i en periode hvor det vågner mange gange om natten, bruger man oceaner af energi på at analysere og regne ud hvad der er gået galt. Møder du en bekendt på gaden som spørger dig om hvordan det går med babys søvn, vil du sikker rulle med øjnene og sige at han bare vågner hele tiden, at det er dødhårdt og du er bare så træt. I virkeligheden har det måske kun stået på et par dage, men man lever vitterligt i nuet og hvis dit barn måske har været kropumulig de første par måneder, og så pludselig sover hele natten. Ja, så kan man let være så ”ovenpå” og lykkelig over selv at være udhvilet, at man fortæller alt og alle der gider lytte om, hvor let et barn man har.

Spædbarnstiden er kort, selvom det ikke altid føles sådan, når man lider af kronisk søvnunderskud. Du giver dit barn en gave for livet ved at være der for det, mens det lærer at sove.

Når man står med søvn-problemer i en familie, kan det være utrolig tærende på overskuddet, og man gør derfor sig selv og familien en god gerning, hvis man overvejer, hvordan man vil kunne få det bedre med situationen. For det første kan man altid holde sig for øje, at tilstanden er midlertidig og forbigående! Tiden er ofte en overset problem-løser når man står med et spædbarn – og børn i det hele taget. I stedet kan man nemt glemme det og komme til at fokusere på, hvor mange timer man mangler i sammenhæng for at føle sig bare nogenlunde udhvilet og i det hele taget føle at problemet totalt har overtaget ens liv. Det har det sådan set også. Det er et af de områder hvor ens verden bliver vendt op og ned, når man får barn. Somme tider er det en god opmuntring at spørge sig selv: ”Kan jeg klare det her bare 3 uger til?”, når det ser mest sort ud. Ofte er tingene ændret af sig selv ugen eller måneden efter, det går så hurtigt, inden længe kan du igen sove sødeligt hele natten.

 

Søvn om dagen

Det er meget forskelligt, hvor meget børn sover i løbet af dagen. Børn har meget forskellige søvnbehov og nogle helt små børn kan klare sig fint med 10-12 timer i døgnet; andre har behov for mere. Se på dit barn om det trives. Hvis det gør, er der ingen grund til at gøre et stort nummer ud af, hvor meget barnet sover sammenlagt eller i løbet af dagen. Hvis barnet er træt og ikke kan/vil sove kan man forsøge sig med samme opskrifter som gælder nattesøvnen. Barnevognsture er selvfølgelig altid et hit.

 

Lær baby at sove

Alle har en mening om hvordan man skal lære sin baby at falde i søvn og hvad du skal gøre når det ikke lykkes. Nogle mener at baby skal sove i samme seng som far og mor. Andre mener i eget værelse med lyset slukket. Nogle mener at baby skal vugges, gynges, nusses eller masseres i søvn andre mener at baby på det nærmeste skal lære det ved, at græde sig selv i søvn.

Der er så mange meninger, lad være med at låne tykke bøger om emnet, du bliver skrupforvirret. Læs denne side og så ikke særlig meget mere.

Vi mener at du som mor mærke virkelig godt efter inden i dig selv…. Måske er du til vores ”metoder”, vi mener at denne form for læring af søvnvaner bygger på kærlighed, tillid og tryghed.

Lad os starte med at pointer: lad aldrig dit barn græde sig i søvn. Babyer skal med tiden lære selv at falde i søvn, men på den gode måde. De skal føle sig sikre og trygge i deres egen seng eller vugge. Det er vores opgave at få dem til det.

Mærk efter: FØLES det rigtigt? Du kender dit barn bedst og er skabt til at passe godt på det. Din intuition og dine følelser er den største kilde til hjælp du kan finde. Hvis det føles forkert er der en rigtig pæn chance for, at det også ER forkert. Du er den eneste der kan vide det med sikkerhed.

Psykologer er enige om, at barnets grundlæggende personlige træk dannes i de første (3-4) år af dets liv. Af dets samspil og forhold til forældrene danner det sin basis for, hvordan det vil have det i forhold til relationer i sit fremtidige liv. Hvis I f.eks., som visse metoder foreskriver, forlader rummet, for at barnet skal lære at lægge sig til at sove selv, så oplever barnet at det bliver forladt. Hvis det græder – dvs. råber på hjælp – og der ikke kommer en voksen ind for at trøste, tale, nusse eller holde i hånd, så lærer det, at der ikke kommer nogen, når det beder om hjælp. Og måske derfor holder det op med at råbe eller græde? Vi syntes ikke det er den rigtige måde at lære det på. .Ja det virker, barnet giver op og falder i søvn med en ny læring: ”mor og far kommer ikke selvom jeg er helt ude af mig selv, måske er mine behov ikke så vigtige” Barnet må gerne lære at det er OK at være afhængig af sine forældre og søge støtte, hjælp og, når de bliver større, råd – hos sine forældre – i situationer, hvor det endnu ikke er helt modent eller sikkert til at stå alene. Formentlig vil dit barn når det vokser op være mere tilbøjelig til aktivt at signalere og bede om hjælp i stedet for at tumle med problemerne selv – og opleve at de alligevel er for store at løse alene. Et barn der ikke tidligt har følt sig forladt og svigtet af de primære relationer, men har oplevet dem som nærværende, hjælpsomme og kærlige vil også have en større tillid til sig selv – simpelthen et større selvværd! Og det vil senere hen have nemmere ved at indgå i nære relationer f.eks. med partner og egne børn.

 

Hvordan får jeg baby til at sove

Det er en rigtig god ide med ritualer inden sengetid. Bayer kan lide gentagelser, så hvis du gør de samme ting hver dag når din når det er den lilles sengetid vil din baby hurtigt tænke med hans lille babyhjerne ” nå ja, det her betyder at jeg skal i seng”. Lav de samme ritualer i den samme rækkefølge.

Har han en lille putteklud eller bamse er det en god idé at gøre et lille nummer ud af dette hver aften. F.eks. efter badet og hygge på puslebordet er han sikkert ved at være træt. Gå ind i det værelse hvor han skal sove. Sig ”godnat sol og hej måne” og træk gardinerne for, læs en lille babybog eller syng for ham, når han er mæt af det går i over til hans seng. Inden du ligger ham i den kan du evt. give ham hans bamse og fortælle ham at nu er det sovetid. Kys ham kærligt og put ham, forlad så værelset. Hvis han græder skal du selvfølgelig gå derind, du behøver ikke at vælte alt og alle og storme ind, som var der ild, det er ok, han lige når at udtrykke sig. Når du så kommer ind til ham, skal du berolige ham mens han stadig ligger i sengen ved at vugge, stryge, synge eller hvad der nu virker. Lige så snart han falder til ro (ikke i søvn) skal du forsigtig gå ud igen. Hvis han skriger helt vildt må du tage ham op og gå rundt med ham, men bliv lige ved sengen, tænd ikke alt lyset (en lille lampe eller vågelampe er fint), tal sagte og beroligende til ham. Når han slapper af igen, ligger du ham ned i vuggen. Han skal ikke falde i søvn i dine arme, selv om det er fristende. For hvis han gør det og så vågner en halv time senere, vil han helt sikkert skrige da hans babyhjerne vil tænke ”hov hvor er de dejlige arme  blevet af, hvorfor ligger jeg pludselig her helt alene”. Det er vigtigt at baby er det samme sted når han vågner, som der hvor han faldt i søvn. Med tiden vil han når han vågner kigge sig omkring og tænke ” åh ja, det er jo som det skal være, bamsen og uroen er der, det er ok, så jeg ligger mig til at sove igen”.

 

Hvor skal baby sove.

Igen er der ufattelig mange meninger om dette. MÆRK efter i dig selv. Baby skal ikke sove i et andet værelse hvis du føler det helt forkert og vil fare i pendulfart frem og tilbage hele natten. Der er intet galt i at han sover inden i jeres værelse. Mens han er helt ny kan du sætte liften eller vuggen helt op af jeres seng, så du lige kan række armen ud og du kan høre enhver bevægelse og lyd han laver. Efterhånden som han bliver ældre kan du jo rykke hans seng længere og længere væk. Mange synes at de er parate til at flytte ham ind på eget værelse måske lige inden han bliver et år, nogle allerede når de er et halvt år. Det vigtigste er faktisk dine følelser omkring det, for baby aflæser dig som en åben bog og mærker han din usikkerhed er det dømt til hylekoncert.

 

Træthedstegn og Søvnfaser

Lige som voksne gaber babyer når de er trætte. De bliver urolige og  det er svært at få deres opmærksomhed. Når de selv kan holde hovedet vil de dreje det væk fra alle former for indtryk, som om de prøver at lukke verden ude. Hvis du bærer din baby ligger han ansigtet ind mod dit bryst. De vrider deres kroppe og spræller med arme og ben. Lidt større børn gnider øjne eller øre, andre river sig i ansigtet. Børn som kan gå bliver ved træthed klodsede og er ikke længere interesseret i legetøjet. Hvis de bæres læner de sig bagover.

Babyer går gennem 3 faser hver gang de falder i søvn. Denne proces tager ca 20 minutter.

1 stadie: Din baby kan ikke sige ”jeg er træt”, men vil vise dig det ved at gabe eller blive urolig. Når han gaber tredje gang skal han i seng. Hvis du ikke putter ham på dette tidspunkt vil han sikkert begynde at græde og derfor have svært ved at gå ind i næste stadie.

2.stadie: I dette stadie ligger baby ofte med øjnene åbne, men han ser ikke rigtig noget. Det vare 3 eller 4 minutter.

3.stadie: søvnen indtræder, lukker øjnene og ligger ofte hovedet lidt tilbage, ofte åbner de pludselig øjnene op igen, ligger måske uroligt efter 3-5 minutter er han i drømmeland.

Er du træt kære mor

Vi forældre skal guide vores børn til at udvikle sunde søvnvaner, nøjagtig som vi på alle andre punkter skal guide og lære vores baby om livet. Mange forældre til børn med dårlige søvnvaner tænker ikke på at de, ikke deres baby, må styre det med sovevanerne. Baby og søvn er et omdiskuteret emne i mødregrupper og mange andre steder. Derfor kan man som mor let føle et vist pres fra omgivelserne, nærmest som om at nogle måler ens moderevne ud fra, om baby sover igennem. Når man så oven i købet selv er fuldstændig træt og udkørt, er det til at få dårlige nerver og  uforskyldte tics, hvor hånden helt af sig selv giver lussinger til alle som glædeligt fortæller at deres barn sov igennem fra det kom hjem fra hospitalet.- Og sådan tror jeg at vi føler det. Naboens barn sover altid igennem, men det passer ikke, de lyver… Nej, selvfølgelig lyver de ikke og det er da også skønt for dem, men de ved nok ikke at:  kloge børn ofte sover dårligt som spæde. Så fortæl lige det i mødregruppen første gang der er en af de veludhvilede mødre som åbner munden op.